Home
Biografie
Schilderijen
Genealogie
Contact

 

Kornelis Hoekzema


geboren 17 augustus 1920 te Winsum-Obergum, overleden op 4 maart 1999 te Zwolle.

Geboren te Winsum-Obergum in een huisje aan de Lijnbaan op 17 augustus 1920.
Al snel bleek dat Kornelis heel wat in zijn mars had. Hij kon goed leren, was muzikaal, ook nog handig met hamer en zaag en bleek ook goed te kunnen tekenen.

Helaas groeide hij op in de zogenaamde crisistijd en dus moest er gewoon geld op de plank komen. Dus volgde hij de Ambachtschool waar hij als huisschilder afkwam. Gedurende de periode op de Ambachtschool ontwikkelde hij zich als begaafd tekenaar. Volgde tijdens de oorlogstijd in de avonduren de Kunstacademie Minerva in Groningen en haalde daar zijn eerste graads tekenen. En passant bekwaamde hij zich ook in het Kalligraferen.

Ondertussen was het gezin Hoekzema: vader, moeder en zus naar Groningen verhuisd om daar een (beter?) bestaan op te bouwen. Vader Jakob begon als ‘Schoenhersteller’ aan de Javalaan 46. Twee hoog op een klein zolderkamertje, doordrenkt van de geur van Bisonkit. De klanten zetten onder aan de straat op de (buiten)trap de schoenen. Dus eerst een trap naar beneden om de schoenen te halen, daarna twee trappen om ze te laten maken.


Vlak na de oorlog trouwde hij op met Cornelia Oosterhuis.
In Meppel werden aan de Woldkade vijf kinderen geboren.Kornelis ging in Meppel lesgeven in Tekenen en Schilderen aan de Rijkskweekschool voor Onderwijzers en Ambachtschool.

In 1951 heeft hij op verzoek van de Minister of Education, Arts and Science of the United States of America zitting genomen in een jury om kindertekeningen te beoordelen. Ook in de commissie zat prof drs. W.J. Bladergroen te Haren, Kinderpsychologe te Groningen. Dit verzoek was omdat: the Minister ..enz are together sponsoring a child art competition for the children …. in all Marshall Plan countries to make clear … the necessity of European Coörperation”.

In 1957 verhuisde het gezin
Hoekzema naar Zwolle nog
twee kinderen werden geboren

In Zwolle ging hij werken aan de toenmalige Kweekschool (later de Comenius Akademie) aan de Ten Oeverstraat.
Werkend en studerend (o.a. M.O. Wiskunde) of actief als ouderling in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Ondertussen altijd bezig aan het huis en in latere jaren klussend aan kamers en huizen van kinderen. Op de Comenius Akademie gaf hij diverse vakken: Tekenen, Handvaardigheid en Cuma tot aan zijn pensionering op 8 oktober 1982.

Na zijn pensionering genoot hij samen met z’n vrouw van de rust op Terschelling na en leven vol werken, opvoeden en studie.


Helaas werden aan het einde van zijn leven de verstandelijke vermogens minder. Hij werd opgenomen in het Zonnehuis te Zwolle, alwaar hij op 78-jarige leeftijd overleed.

Hoekzema.net
Untitled Document inloggen